Аквакультура має усі можливості стати органічною

Нові правила органічної аквакультури – шлях до більш стійкого та прибуткового майбутнього для аквакультури
 У зв’язку з набранням чинності Закону України «Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини» пропонуємо наступну інформацію до уваги підприємців та осіб, які зацікавлені у виробництві органічної аквакультури.
Органічне сільське господарство є сектором з виробництва продукції, який динамічно розвивається в Європейському Союзі, і який з сьогоднішнього дня, з моменту набрання чинності нових правил з виробництва органічної аквакультури, набирає обертів щодо свого потенціалу зростання.
Досі органічна аквакультура регулювалась за допомогою поєднання національних правил чотирьох держав-членів і низки приватних схем, лише деякі з яких працювали за межами однієї держави-члена. Ця ситуація була далекою від задовільної з точки зору єдиного ринку, оскільки свобода пересування не була гарантована на територіях усіх 27 держав-членів. Ця ініціатива – це передчуття розвитку узгодженої та послідовної політики з аквакультури для ЄС в найближчі роки, щоб дозволити цьому сектору зростати. Громадяни з плином часу все більше усвідомлюють переваги риби та морепродукції для здоров’я. Збільшення виробництва органічної риби і молюсків з використанням природних речовин і процесів збільшить вибір споживача у цьому напрямі.

Правила з виробництва

У 2007 році ЄС погодив оновлену систему з органічного виробництва та маркування, яка вперше включала в себе аквакультуру. Цей Регламент Ради (No 834/2007) (анг.) встановлює цілі, принципи та загальні правила виробництва, проте правила реалізації для визначення конкретних правил виробництва були необхідні перш ніж держави-члени могли б запровадити це на практиці. Вони були прийняті для сільського господарства у 2008 році.

В тому, що стосується аквакультури, Регламент No 710/2009 , який сьогодні набуває чинності, встановлює умови для екологічного виробництва і впливу на інші види. Це спільна справа з технічною складовою щодо рибного господарства зі сторони Комісії, а також з процедурними аспектами зі сторони сільського господарства. Регламент стосується поділу органічних і неорганічних одиниць і визначає умови утримання тварин, включаючи максимальну щільність посадки і індикатор вимірювання умов утримання тварин. Наприклад, максимальна щільність посадки для лосося становить 10 кілограмів на кубічний метр (кг/м3) у саджалках в морській воді і 20 кг/м3 в прісній воді. Для морського окуня максимальна щільність – 15кг/м3 в морі й 4кг/м3 в ставах і лагунах. Він визначає, що біорізноманіття потрібно поважати і не дозволяє використання штучних гормонів для індукування нересту. Органічне харчування потрібно використовувати додатково з харчуванням риби, отриманого зі стало керованого рибальства. Спеціальні положення розроблено для виробництва двостулкових молюсків і для виробництва водоростей.

Можливості ринку

У 2008 році за статистикою 123 сертифіковані аквакультурні підприємства були зафіксовані у Європі, з 225 таких господарств з усього світу. На їх частку припадає майже половина світового виробництва – 50000 тонн в 2008 році. У першу п’ятірку держав-членів стосовно виробництва входять: Великобританія, Ірландія, Угорщина, Греція і Франція. Органічний лосось продається в роздріб за ціною приблизно на 50% більше за вирощеного лосося. Найбільший розвиток ринку постерігається у Франції, Німеччині і Великобританії. Деякі морепродукти продаються під органічною етикеткою у Франції, де ринок зріс на 220% між 2007 і 2008 роками. У Німеччині, на додаток до спеціалізованих органічних супермаркетів, органічні морепродукти також у продажі в мережі крамниць знижених цін, які є в наявності також і на усій території ЄС.
На сьогодні ЄС застосовує новий логотип з органічних продуктів і застосування такого привабливого логотипу допоможе органічному сектору рости і процвітати.

Write a comment

Comments: 0

Повідом про нас

відеорибалка

подібні ресурси

юридичний супровід рибного господарства
юридичний супровід рибного господарства
сайт про органічне землеробство
сайт про органічне землеробство